A 2-es típusú cukorbetegség mintaétrend előnyei

A 2-es típusú cukorbetegség mintaétrend előnyei

Külföldön és hazánkban is egyre többeket érint a 2-es típusú2-es típusú cukorbetegség mintaétrend cukorbetegség, mely gyakran társul magasvérnyomás-betegséggel – idegen szóval hipertónia – is. A cukorbetegség e formája főként felnőttkorban alakul ki, és eleinte rendszerint nem okoz panaszt. Odafigyelést azonban mindenképpen igényel, hiszen komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. Az érrendszeri károsodással összefüggésben megnő az érintetteknél az agyvérzés és a szívinfarktus kockázata. A vese, az idegek és a látás is károsodhatnak, de a diabéteszes láb, valamint az akár szükségessé váló amputáció is komoly veszélyt hordoz magában. Alapvető gyógymód lehet a 2-es típusú cukorbetegség mintaétrend alkalmazása, melyet professzionális dietetikusnak kell összerakni.

Mit tegyek a cukorbetegség ellen?

A 2-es típusú cukorbetegség gyakran azért jelent gondot, mert a kezdeti tünetmentesség miatt az érintettek elhanyagolják az egészséges életmódra figyelést, s így a helyzet egyre inkább súlyosbodik. Kiút azonban létezik, méghozzá az életminőséget is javító életmódváltás személyében. A testsúly csökkentésével az egészségügyi értékek is sportolási lehetőségekjavuló tendenciát mutatnak majd, ehhez azonban nélkülözhetetlen az odafigyelés és az akaraterő. A 2-es típusú cukorbetegség mintaétrend terén megköveteli a gyakori ( napi 5-6), kisebb étkezéseket, és az alapanyagok körültekintő megválasztását. Mivel sajnos a cukorbetegség gyakran társul súlyfelesleggel, ezért a legfontosabb az ideális testsúly elérése, valamint annak megtartása. Az akár szakember segítségével összeállított étrend és a rendszeres, testsúlynak megfelelő mozgás együttesen hozhatják meg a kívánt eredményeket.

A siker kulcsa a helyes étrend

A szervezetnek zsírokra, fehérjékre és szénhidrátokra egyaránt szükségük van. Ami azonban nagyon nem mindegy, az ezeknek a forrása. Az állati eredetű zsiradékok csökkentését mindenképpen érdemes szem előtt tartani, s helyettük a növényi olajokat előnyben részesíteni. Az olyan egyszerű cukrokat, mint a kristálycukor, a méz, vagy a barnacukor édesítőszerekkel célszerű helyettesíteni. A fogyásban kiemelt szerep jut diétás étrenda szénhidrátok csökkentésének. A teljes kiőrlésű pékáruk mellett a lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmazó köretek, mint például a gersli, a hajdina vagy a köles, remek választásnak bizonyulnak. Fontos, hogy a szervezetet természetes forrásokból juttassuk hozzá a szükséges vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, hiszen ezek hasznosulása sokkal jobb, mintha étrend-kiegészítőkkel tennénk ezt. A fehér húsok kiválóan alkalmasak a fehérjepótlásra és ajánlott a halakat a szokásosnál sokkal gyakrabban szerepeltetni az étrendben.

A 2-es típusú cukorbetegség mintaétrend előnyei

A következő listában láthatsz néhány olyan példát, amik valóban megkönnyítik nemcsak a cukorbeteg étrend követését, de a mindennapokat is könnyebbé teszi. Általános igazság ugyanis, hogy az előre megtervezett napok, események egyszerűbben abszolválhatók, mint a spontán létrehozott döntések következményei.a cukorbeteg mintaétrend előnyei

  • Pénzügyileg sokkal jobban jársz ha az ételeket magadnak válogatod össze és készíted el, mintha a bolti készet vennéd.
  • Így kihagyod azokat az egészségtelen adalékanyagokat, melyek az üzemi termelés során belekerülnek az ételekbe (gondolj csak az E számokra).
  • Az előírt étrendnek köszönhetően előre tervezhetsz az ételek elkészítésével és azok szállításával,
  • Ha profi dietetikus szakember segítségét kéred, a megfelelő ételek elkészítésének módját is megmutatja neked.

Ez a néhány példa is világosan megmutatja, hogy azokban a dolgokban jelent előnyt a cukorbeteg mintaétrend, amikre az emberek 99%-a panaszkodik, hogy kevés van belőle: idő és pénz

A kérdés már csak az, hogy hol találok olyan dieteikus szakértőt, aki részletesen elmagyarázza nekem a táplálkozási  szabályokat és az igényeimnek megfelelő, személyre szabott étrendet állít össze.

Keresd bátran a MoDiet Budapest profi irodáját, ahol biztosan megtalálod a megfelelő szakembert!

Mikorra várható eredmény?

A szakemberek azt mondják, hogy kéthetente fél-egy kiló leadása lehetpohárba kancsóból vizet öntenek ideális. Az életmódtól, a diétától függően azonban ez kevesebb is lehet. Tény viszont, hogy ha nem adjuk fel, és folyamatos a fogyás, akkor is szép eredmények érhetőek el. A folyamatot elősegíthetjük a megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel, vagyis húsz testsúly kilogrammonként egy literrel. Célszerű naponta ötször étkezni és nem kihagyni egyet sem ezek közül.

Kérjen segítséget!

A 2-es típusú cukorbetegség mintaétrend nem csak esztétikai okok miatt érdemel figyelmet, hanem természetesen az értékek csökkentését megcélozva is. Egyre többen belátják, hogy a cukorbetegséggel gyakran társuló, vagy annak kialakulását megelőző súlyfelesleg egészségügyi kockázatot is hordoz magában. A szükségesnél azonban sokkal cukorbeteg étrend összeállítás dietetikus általkevesebben fordulnak dietetikus szakemberhez annak érdekében, hogy sikerüljön mihamarabb megszabadulni a feleslegtől. Minél tovább terhelik ugyanis a plusz kilók a szervezetet, annál több egészségügyi problémával szembesülhetünk. Szakember közreműködésével megtanulhatjuk azokat az alapelveket, melyekre cukorbetegként mindenképpen oda kell figyelni. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a súlycsökkentést és a jó közérzetet egyaránt megvalósító mintaétrend kialakítása megköveteli a hozzáértést. Fontos, hogy napi időbeosztásunk, szokásaink is szóba kerüljenek, hiszen ezek is szerepet játszhatnak abban, hogy milyen módon sikerülhet egy hosszú távon is tartható 2-es típusú cukorbetegség mintaétrend összeállítása.