A fogkő eltávolítással megőrizheti fogai egészségét!

A fogkő eltávolítással megőrizheti fogai egészségét!

A fogkő leszedés ára Budapesten és vidéken egyaránt tekinthető egyfajta befektetésnek a jövőre. Ezzel az egyszerű kezeléssel hosszú távon is megőrizhető a fogak egészsége. Természetesen a szájhigiéniára való odafigyelés nélkülözhetetlen, és az sem mindegy, milyen alapanyagokat részesítünk előnyben a táplálkozás során. Évente egyszer elég leszedetni a fogkövet, amely egyébként számos egészségügyi kockázatot hordoz magában a fogsort illetően.

Nem csak esztétikai beavatkozás

Sokan úgy gondolják, a fogkő pusztán esztétikai probléma. Ez kétségtelenül igaz, viszont a fogak egészségét is veszélyeztetni. Ahhoz, hogy ezt megértsük, érdemes tisztában lenni azzal, mi is az a fogkő, és hogyan alakul ki.fogkő eltávolítás Budapest

Az étkezések során a fogakra lepedék rakódik. Nem véletlen hangsúlyozzák a szakemberek a rendszeres, naponta többszöri fogmosást, hiszen ennek során a fogkefe és a fogselyem segítségével eltávolítható a ragacsos lepedék nagy része. Ha azonban nem történik meg a fogtisztítás, és mellette akár gyakran fogyasztunk cukros ételeket, akkor szinte garantálható, hogy előbb vagy utóbb fogkő jelenik meg a fogak felszínén. A cukor azért különösen veszélyes, mert a baktériumok a cukor fogyasztásával olyan savat termelnek, amely károsítja a fogzománcot. A fogakból kioldódnak az ásványi anyagok, és innentől egyenes út vezet a fogszuvasodásig.

 

Évente egyszer célszerű eltávolíttatni!

Érdemes tudni, hogy akkor sincsenek fogaink biztonságban, ha nem fogyasztunk cukros ételeket, nassolnivalókat. A fogkő ugyanis a lepedék egy elmeszesedett változata, mely erősen ragaszkodik a fogfelszínhez. Eleinte csak sárgás-barnás elszíneződést okoz, majd idővel a fog tartószöveteit veszi célba. A fogkő a nyálban levő ásványi anyagokból alakul ki, eltávolításához pedig a házilagos módszerek, mint például a szódabikarbónával történő fogmosás, nem bizonyulnak megfelelőnek. Ugyan ma már elérhetőek olyan ultrahangos fogkefék, amelyek segítséget jelenthetnek otthon is, de ezek hatékonyságához fűzhető némi kétség. Ha tehát szeretnénk megszabadulni a fogkőtől, akkor azt évente egyszer érdemes szakemberrel leszedetni.

 

Nem csak ínygyulladást okozhat!

Ha a fogkő huzamos időn keresztül jelen van, akkor az érintett területen a fogakat és az ínyt irritálni kezdi. Ezzel az a baj, hogy a fogkőben nagy számban jelen levő baktériumok miatt az íny begyullad és fogmosáskor vérzést tapasztalhatunk. A legtöbben fájdalom hiányában nem fordulnak fogorvoshoz, pedig ekkor már mindenképpen szükséges lenne. A fogkő ugyanis idővel megtámadhatja a fogak tartószöveteit, mely akár a saját fogak elvesztésével is járhat. A fogágybetegség bizonyul a leggyakoribb oknak, amiért felnőttkorban elveszíthetjük a fogainkat.

 

Milyen okok vezethetnek a fogkő kialakulásához?

A szájhigiéniára való odafigyeléssel már sokat tehetünk a megelőzés érdekében. A dohányzás kockázati tényező, tehát javasolt elhagyni azt, ha egészséges és esztétikus fogakat szeretnénk magunkénak tudni. Bizonyos betegségek, állapotok a nyáltermelés csökkenésével járhatnak, ez pedig szintén kedvez a fogkő megjelenésének. A nem megfelelően záródó tömések és a fogmosást nehezítő, összetorlódott fogak szintén fogkövesedéshez vezethetnek.

 

Hogyan zajlik a fogkő eltávolítása?

A fogkőtől teljesen fájdalommentesen és gyorsan sikerülhet szakember segítségével megszabadulni. Az ultrahangos eszköz segítségével leszedhető a fogkő, majd polírozás következik. Ez utóbbinak köszönhetően később nehezebben tapad meg a fogkő a fogfelszínen. Amennyiben az íny alatt is jelen van a fogkő, azt kézi eszközzel tisztítja meg a szakember. A fogkő eltávolításának további előnye az is, hogy a fogak fehérebbek lesznek, hiszen eltűnik felületükről a sárgás-barnás lerakódás.

fogkő leszedés ára

Az eredmények megőrzése érdekében célszerű naponta többször, helyesen fogat mosni, és nem elfeledkezni a fogselyem használatáról sem. Az évente történő fogászati kontroll hozzájárul ahhoz, hogy a fogak kiváló állapotban maradjanak.