Vashiányos vérszegénység gyógyszeres kezelése

Vashiányos vérszegénység gyógyszeres kezelése

A vashiány az egyik legelterjedtebb és leggyakrabban előforduló tápanyaghiány a világon, melynek következtében a vashiányos vérszegénység hatalmas méreteket ölt kiváltképp a hölgyek körében. Sok ember nem is tudja, hogy ez a kellemetlen betegség akadályozza meg abban, hogy energikusan és jókedvűen élje hétköznapjait.Vashiányos vérszegénység gyógyszeres kezelése

Mitől alakulhat ki a vashiány?

A vashiány akkor tud előfordulni egy ember szervezetében, ha a nem megfelelő táplálkozási szokások miatt nem jut elegendő vashoz a szervezet, illetve ha valamiért fokozott vasveszteség történik, vagy a bejuttatott vas felszívódásában valamilyen zavar keletkezik. Ha viszont elég lenne a szervezet számára a bevitt vas, de azt valamiért nem tudja felhasználni, akkor felszívódási zavarról beszélünk. Ez az emésztőrendszer valamilyen kóros elváltozásakor – például valamilyen bélbetegség, gyomorgyulladás vagy akár bélférgesség esetén– fordul elő.

Fokozott vasveszteség általában egy vérzés következében jön létre. Ilyen lehet például a menstruáció, a terhesség vagy a szoptatás időszaka is. Ezért olyan elterjedt probléma a vashiány a nők körében. A legfrissebb kutatások szerint minden 4. nőt érinti. Ezért a női szervezetnek 30%-al több vasra van szüksége, mint a férfiakénak!

A kínzó tünetek, vagyis mire kell figyelni

Nagyon kellemetlen tünetek kísérhetik a vashiányos vérszegénységet, sokan azonban nem veszik elég komolyan őket. Sokszor ráfogják másra (pl tavaszi fáradtságra, stresszre) így elmarad a kezelése.

A vashiányos vérszegénység tünetei:

  • az energiaszegénység,A vashiányos vérszegénység tünetei
  • a kimerültség,
  • a szédülés,
  • a hajhullás,
  • az ingerlékenység,
  • a gyakori fejfájás,
  • a sápadtság,
  • vagy a heves szívdobogás.

A vashiányos vérszegénység esetében azonban akár egyszerre több is jelentkezhet a fenti tünetekből. Ezeken kívül, ha töredezik, reped a körmünk, kiszárad a bőrünk, hullik a hajunk, nehezen koncentrálunk, romlik a memóriánk vagy ingerlékenyek vagyunk, akkor mindenképpen keressük fel háziorvosunkat, hiszen a biztos diagnózist egy egyszerű vérvétellel fel lehet állítani. A laborvizsgálat szinte azonnal és egyértelműen megmutatja a vashiányos állapotot.vas nyomelem a vérben

A vas szervezetünk egyik legfontosabb nyomeleme. Legfontosabb szerepét a vérképzőrendszerben tölti be. Az oxigén szállításában elengedhetetlen a megfelelő vasmennyiség. Ha hiánnyal küzd a szervezet, akkor a teljesítőképességünk, a mentális funkcióink, sőt még az immunrendszerünk sem tud megfelelően működni.

 

ételek, melyeknak magas a vastartalmaAz étkezés fontossága

Táplálkozásunk, étkezési szokásaink egész életünket befolyásolhatják. Ezért nagyon fontos, hogy jól, tudatosan megtervezetten étkezzünk, főleg, ha ilyen kellemetlen betegségben szenvedünk. Egy jó dietetikus nagyon változatos és finom étrendet tud összeállítani úgy, hogy közben igyekszik minél több, természetesen magas vastartalmú alapanyagot becsempészni életünkbe. Ilyen például az állati eredetű táplálékok közül a máj, a tej, a tojás és a hús, főként például a marha és a nyúl. A növényi eredetű élelmiszerek közül pedig a sóska, a spenót és a cékla rendelkezik magas vastartalommal. Esténként pedig 1-2 dl vörösbor szintén segíthet a vashiány kialakulásának megelőzésében.

Mikor van szükség gyógyszeres kezelésre?

Ha súlyosabb a hiány és gyorsan van szüksége a szervezetnek nagyobb mennyiségű vasra, akkor a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett érdemes lehet vastartalmú készítmények szedése is. Ez történhet kapszula, szirup vagy injekció formájában is. A legjobb hatásfok elérésnek érdekében érdemes két étkezés között bevenni a vaspótló gyógyszereket, kiegészítőket segítve ezzel a minél hatékonyabb felszívódásukat. Ha C vitaminnal, azaz aszkorbinsavval együtt vesszük be a pirulákat, akkor még hatékonyabb és gyorsabb hasznosulást remélhetünk.vasat tartaé,azó táplálék-kiegészítőkFigyeljünk tehát szervezetünk jelzéseire és tegyünk meg mindent (rendszeres laborvizsgálat, vitaminok, táplálék kiegészítők szedése, kiegyensúlyozott, egészséges, tudatos táplálkozás stb) azért, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat bőrünkben! A legtöbbet akkor tehetünk, ha a dietetikus Budapest legjobb szakemberét keressük.