A cukorbetegség jelei

A cukorbetegség jelei

A cukorbetegség jelei és tünetei néhány módszerrel, illetve kellő odafigyeléssel ma már nagyon jól és korán kimutathatók, emiatt az orvostudomány el is különített egy, a cukorbetegséget megelőző állapotot, az úgynevezett pre-diabéteszt, diabetes tüneteiami mellett vannak veszélyeztetett csoportok – például a terhes nők –, akik folyamatos szűrésen vesznek részt annak érdekében, hogy a probléma garantáltan elkerülhető legyen. A cukorbetegség nem egy határozott tünetet okoz, ami alapján egyértelműen kijelenthető, hogy valaki ettől a problémától szenved, sokkal inkább tünetegyütteseket produkál, emiatt a legtöbb esetben csak véletlenszerűen vagy gyaníthatóan derül fény a problémára, amit határozottan kizárólag laboratóriumi vizsgálat útján lehet kijelenteni, illetve felállítani.

A diabetes tünetei az egyes típusok tekintetében

A cukorbetegségnek az egyes típusok tekintetében különféle tünetei vannak.a cukorbetegség jelei

 1. Az 1-es típusú cukorbetegség például rendszerint gyorsan alakul ki, általában egy-két nap, legfeljebb egy-két hét alatt jelentkezik, és olyan általános tüneteket produkál, mint az
   • állandó szomjúságérzet,
   • a gyakori vizelés,
   • a fáradtság,
   • valamint a fogyás.
 2. A 2-es típusú cukorbetegség azonban egy aljasabb probléma, hiszen gyakran éveken át teljesen tünetmentes maradhat – maximum fáradékonyság, levertség jelentkezik –, és sokszor csak véletlenül, vagy valamilyen kellemetlen szövődmény jelentkezésekor kerül felismerésre. Éppen ezért rendkívül fontos és lényeges lehet az, hogy odafigyeljünk minden pontos részletre, ezáltal már nagyon korán gyakoriak lehetnek a különféle bőrfertőzések, a bőrgombásodás, valamint a nehezen gyógyuló sebek, amelyek ha korábban nem voltak jellemzőek ránk, akkor érdemes lehet elmenni szűrővizsgálatra. Amennyiben a betegség előrehaladott állapotban van, abban az esetben az erek elváltozásai dominánssá válnak, így felléphet látásromlás, különféle érzékelési problémák, de akár szívinfarktus és agyvérzés is, amelyek hátterében szintén gyakran állhat cukorbetegség. A figyelmeztető jeleket tehát soha ne hagyjuk figyelmen kívül, mert minél korábban kiderül a probléma, annál könnyebben szinten tartható, illetve megakadályozható vele az, hogy súlyosabb szövődmények alakuljanak ki.orvosi konzultáció cukorbetegségről
 3. Amennyiben terhességi cukorbetegség gyanúja áll fenn, az ritkán produkál tüneteket, aminek az oka nem más, minthogy a szűrés a terhes gondozás kötelező eleme, ezáltal csak nagyon ritkán marad rejtve Magyarországon.

Ha a cukorbetegség jelei felbukkannak

Amennyiben a fentiek közül tapasztaltunk néhány tünetet, és nem igazán tudjuk mire vélni, abban az esetben érdemes lehet első körben felkeresni háziorvosunkat annak érdekében, hogy igényeljük a szükséges laboratóriumi vizsgálatokat. Nagyon fontos, hogy a tesztcsíkos, házi módszerek teljesen alkalmatlanok arra, hogy a cukorbetegség diagnosztizálására sor kerülhessen. Az orvostudományban nagy általánosságban a reggel, még éhgyomorra elvégzett vércukorteszt tekinthető az egyetlen elfogadott és megbízható megoldásnak, amellyel gyermekek és felnőttek esetében egyaránt megbízható valószínűséggel mutatható ki a cukorbetegség valamelyik formája.cukorbetegségek típusának megoszlása

Hogyan történik a terhességi vércukorvizsgálat?

Ez alól egyetlen különbséget a terhességi cukorbetegség jelent, amivel kapcsolatban úgynevezett cukorterheléses vizsgálattal történik a kimutatás a terhesség 24-28. hete környékén. A módszer rendkívül prűd és nagyon megterheli a kismamákat, ámde terhességi cukorterhelés vizsgálattény, hogy egyszerű: lévén annyi történik, hogy a teszt elvégzése előtt a terhes anyák elfogyasztanak 50 grammnyi glükózt – kvázi egy nagy pohár cukros vizet –, majd ezt követően megmérik a vércukorszintjüket, ami ha eléri, vagy meghaladja a 7,8 mmol/l értéket, abban az esetben kóros elváltozásról van szó. Ilyenkor feltétlenül szükséges egy OGTT vizsgálat ahhoz, hogy pontos diagnózis kerüljön felállításra.

Cukorbetegségről beszélhetünk

   • Ha a vércukorszint normál esetben meghaladja a 7 mmol/l értéket még egy 8 órás koplalási időszak után is. Ezért kell ezt a vizsgálatot mindig éhgyomorra elvégezni a vércukorszint kimutatása érdekében.
   • Ha a vércukorszint meghaladja a 11,1 mmol/l értéket két órával azt követően, hogy az illető elfogyasztott 75g oldott szőlőcukrot egy pohár vízzel. Ezt hívják orális cukorterheléses vizsgálatnak, vagy röviden OGTT-nek.
   • Ha a vércukorszint a nap bármelyik időszakában, teljesen véletlenszerűen elvégzett mérés során meghaladja a 11,1 mmol/l-es értékes, és megjelennek a páciensen a cukorbetegségre jellemző általános tünetek, de legalább a fáradtság, a szomjúság és a fogyás.
   • Ha a terhességi cukorbetegség megállapításakor az orális glükóz tolerancia teszt, avagy az OGTT megállapítja, hogy az egységesen vonatkozó szakmai irányelvek szerint 75 vagy 100g szájon át elfogyasztott szőlőcukor, avagy glükóz elfogyasztása után nem éri el a 7,8 mmol/l értéket. Ilyen esetben a terhes nők esetben éhgyomorra is mérnek vércukorszintet, majd a cukor elfogyasztása után egy, kettő és három órával egyaránt. Ha a három mért érték közül legalább kettő a meghatározott normális érték felett van, abban az esetben a terhességi cukorbetegség léte igazolt.vércukorszint értékek táblázat

Mit tegyek ha cukorbeteg vagyok?

Bármelyik alternatívával is legyen felállított a cukorbetegség ténye, a pontos ésmit tegyek ha cukorbeteg vagyok biztos diagnózis érdekében feltétlenül érdemes a vizsgálatokat néhány nap után megismételni. Sajnálatos, hogy mikor valaki megtudja, hogy cukorbetegségtől szenved, abban az esetben a betegség rendszerint már nagyon sok éve fennáll, csak az illető nem vette észre. Több tudományos szakirodalom is beszámol arról, hogy amikor a cukorbetegség jelei először – gyakran a szövődmények első jelei – megjelennek, akkor a szervezet vércukorszintet szabályozó képessége már visszafordíthatatlanul károsodott. Rendkívül lényeges tehát, hogy próbáljuk meg idejekorán felismerni a bajt, és beavatkozni, például életmód vagy étrendváltoztatással. Ebben komoly segítséget jelenthet egy profi dietetikus, aki nemcsak a személyre szabott étrendet készíti el, hanem a mindennapi élethez is segítő tanácsokat, tippeket nyújt, így könnyebbé téve a megpróbáltatásokat.

A cukorbetegség kezelési lehetőségei

Mint most már ismert, a cukorbetegséget minden esetben egy a vércukor szintjét ellenőrző vizsgálattal mutatják ki, ami mellett gyakran vesznek ezen felül vizeletmintát is, sőt mi több, terheléses vércukorvizsgálatot is elvégeznek. Általánosságban az 1-es típusú cukorbetegség mutatható ki könnyebben, aminek az oka az, hogy a 2-es típusú változat nem ritkán akár évekig is rejtve maradhat a szervezetben.

Az 1-es típusú cukorbetegség kezelési lehetőségei

egyes típusú cukorbetegségnél ezekre kell figyelniAmennyiben valaki 1-es típusú cukorbetegségtől szenved, annak a betegnek minden esetben rendkívül fontos, hogy folyamatosan inzulint kapjon valamilyen formában, mert szervezete képtelen magától, természetes úton előállítani ezt a hormont, ami szabályozza a vércukor szintjét. Minden esetben a beteg életmódjától függ az, hogy naponta hány alkalommal kell magának injekcióban inzulint adagolnia. A legenyhébb esetekben – ha valaki sokat mozog és odafigyel az étkezésére – elég lehet a napi 1-2 alkalom, de az erősen cukros betegek számára, akik alig mozognak és nem figyelnek oda a diétára, naponta maximum öt alkalommal kaphatnak injekciót. Fontos azonban, hogy az 1-es típusú cukorbetegeknek nagyon oda kell figyelniük az étrendre, hiszen így könnyebben fenn tudják tartani vércukorszintjük egyensúlyát.

Az 2-es típusú cukorbetegség kezelési lehetőségei

A 2-es típusú cukorbetegség esetén enyhébb, kezdeti stádiumban akettes típusú cukorbetegségnél ezekre kell figyelni probléma akár inzulininjekciók nélkül is kezelhető. Nem kell más, csak rendszeres testmozgás, megfelelő étrend, valamint természetesen a testsúly csökkentése, hiszen ilyenkor a szervezet sokkal hatékonyabban tudja felhasználni a kevesebb inzulint is. A következő szint, amikor szükség van szájon át szedett gyógyszerekre, amelyek jól kordában tartják a betegséget, de ha túl későn lett felismerve a probléma, akkor már csak inzulininjekciókkal lehet stabilizálni a vércukor szintjét.


Amennyiben mindent meg szeretnél tenni annak érdekében, hogy

 1. amennyiben nem áll fenn nálad a cukorbetegség és szeretnéd, hogy ez így is maradjon,
 2. amennyiben a diabetes tünetei érzékelhetőek és szeretnéd minimálisra szorítani az ezzel járó kellemetlenségeket

dietetikus