Paleolit táplálkozás terhesség alatt

Paleolit táplálkozás terhesség alatt

Minden nő életében az egyik legfontosabb és legkülönlegesebb időszak, a várandósság ideje. Onnantól kezdve, hogy megtudják, hogy új életet hordanak a szívük alatt, a legfontosabb feladatuknak azt tekintik, hogy a babának a lehető legjobb körülményeket és esélyeket biztosítsák. Ezt nagyban befolyásolják a terhesség hónapjai alatt az anya szokásai, tudatossága és egészsége. Ha az édesanya egészségesen és kiegyensúlyozottan táplálkozik, akkor a baba is hozzájut a megfelelő tápanyagokhoz és vitaminokhoz. Érdemes tehát ebben a nagyon fontos kilenc hónapban tudatosan étkezni. De vajon egészséges-e, ajánlott-e a paleolit táplálkozás terhesség alatt? Tudd meg mi a paleo táplálkozás lényege!paleolit táplálkozás terhesség alatt

A paleo táplálkozás lényege

A paleo táplálkozás alapjául a vadászó-gyűjtögető ősemberek táplálkozása szolgált. Mivel erről elég kevés fennmaradt emlék, bizonyíték van, ezért a táplálkozási szakemberek nagyban támaszkodtak a mai is élő természeti népek szokásaira, táplálkozásukra. Rengeteg olyan betegséggel kell megküzdeni a ma élő embereknek, amikről régebben még csak nem is hallottak, hiszen az emberiség hosszú történetéhez képest még csak nagyon rövid ideje jelentek meg. Ilyenek például a manapság oly gyakori civilizációs betegségek – a vérnyomás problémák, szív-és érrendszeri megbetegedések, magas koleszterin szint, cukorbetegség, elhízás – melyek fő okozói a nem megfelelő táplálkozási szokások és a mozgásszegény életmód.

A paleolit táplálkozás alapjai

Az ezt az életformát követő emberek étrendjében paleo táplálkozás lényegeáltalában a húsok, halak, a tojás, gyümölcsök, magvak és a zöldségek szerepelnek. Szinte teljesen száműzik a tányérjukról a gabonákat (főleg a glutént tartalmazókat), a tejtermékeket, a növényi zsírokat, a cukrot és a hüvelyeseket.

Vélemények a paleolit táplálkozásról

Mint mindennek, ennek az életformának is vannak szép számmal támogatói és támadói is. Az internetet böngészve nagyon vegyes és egymásnak ellentmondó véleményekre bukkanhatunk. Még a dietetikusok és az orvosok között sem teljes az egyetértés: Vannak akik teljes mellszélességgel a paleo táplálkozás lényege mellett kampányolnak és vannak olyanok is, akik ugyanilyen vehemensen vallanak annak károsságáról. Szerencsére a szervezetünk mindig jó visszajelzéseket küld. Ha nem érezzük magunkat jól, folyamatosan fáradtak, kimerültek vagyunk, esetleg alvásproblémákkal, ingerlékenységgel, túlsúllyal, puffadással küzdünk, akkor teljesen egyértelmű, hogy az életmódunkon változtatni kell!

Étrend összeállítás szempontjai

A legfontosabb szempont az ételek frissessége és megbízhatósága. A legegészségesebb és legtudatosabb, ha a szupermarketek helyett piacokon, vagy termelőtől vásárolunk, hiszen így idénynek megfelelő, nem agyonvegyszerezett, felfújt, tartósítószerrel és ízfokozókkal, esetleg hormonokkal telepumpált alapanyagokhoz juthatunk, hanem, ízletes, egészséges és friss táplálékok kerülhetnek a családi asztalra. Egy képzett és lelkiismeretes dietetikus még akár vásárlási tippekkel is tudja segíteni étkezésünket. Érdemes tehát egy dietetikus szakember segítségét kérni, hogy a  számunkra és kisbabánkra a lehető legjobb terhesség alatti étrend összeállítását személyre szabottan dolgozza ki.

Paleolit táplálkozás terhesség alatt – mintaétrend

paleo ételek piramisa1. nap2. nap3.nap
reggeliHagymás-szalonnás rántotta paprikával, teávalPaleo kenyér avokádóvalTepertőkrémes paleo kenyér
tízóraiEgy karalábé nyersenGyümölcsturmixEgy körte
ebédCsontleves, citromos sült csirkecombok brokkolivalResztelt máj sok hagymával és párolt almávalLazacfilé kapormártással
uzsonnaFahéjjal és mézzel ízesített reszelt alma (esetleg egy kis dióval megszórva)Egy marék mandulaAlmaturmix (magtejjel)
vacsoraTonhalas friss salátaSült kolbász, mustárral, grillezett zöldségekkelZöldséges omlett

Összegezve a paleolit étrend hatásait a várandósságra

A fenti mintaétrendekből látszik, hogy a mennyire változatosan lehet étkezni paleolit táplálkozás esetén is. De kismamaként felelősséggel tartozunk születendő gyermekünk egészségért is, ezért ajánlott egy dietetikus tanácsait, ajánlásait is kikérni a témában, de legalább egy hiteles, megbízható dietetika portál felkeresése igencsak javasolt!terhesség alatti étrend