A cukorbetegség előjelei

A cukorbetegség előjelei

A diabetes mellitus vagy közismertebb nevén a cukorbetegség egy inzulintermelési elégtelenség, melyhez hasonló betegségek sajnos egyre elterjedtebbek Magyarországon. A rossz táplálkozás, kevés testmozgás és hasonló „okosságok” elcsépeltnek tűnhetnek, de sajnos a magyar lakosság jelentős része szenved valamilyen ételallergiában vagy egyéb rendellenességben, melyeknek tünetei, akár a cukorbetegség előjelei is lehetnek.vércukormérő használat közben

Ezen a weboldalon összeszedtük Neked a gyakran felmerülő kérdéseket és megpróbálunk segíteni Neked a betegség elviselhetőbbé tételében.

Mi a cukorbetegség?

A cukorbetegség korunk egyik legveszélyesebb és legaljasabban támadó problémája, amelynek bár több típusa létezik, a leggyakoribb, avagy a 2-es típusú diabétesz azonban gyakran éveken át is megbújhat a háttérben, és ami még ennél is rosszabb, hogy a legtöbb ember számára könnyedén megelőzhető lenne. Ehhez mindössze arra volna szükség, hogy a cukorbetegség előjeleit felismerjék, de még a tünetek előtt azt, hogy rossz irányba halad az életük. Egyre többen folytatnak ugyanis világszerte mozgásszegény életmódot, amihez egészségtelen táplálkozás és elhízás társul. Ez a kombináció bár a szív- és érrendszeri problémák miatt sem túl egészséges, azonban a cukorbetegségre is hajlamossá teszi az embert, amiről bár kevesen mondják ki, de súlyosabb esetekben, a megfelelő gyógyszer alkalmazása nélkül bizony egy halálos problémáról van szó.

A cukorbetegség előjelei megelőzhetők!

egészséges ételek a cukorbetegség ellenÉppen emiatt rendkívül fontos, hogy még időben észleljük a bajt, és ne felejtsük el, az életmódváltás soha nem késő, hiszen amennyiben már meg is állapították nálunk az inzulinrezisztenciát, a megfelelő mennyiségű sportolással és a szükséges diéta betartásával nem kizárt, hogy nem lesz szükség gyógyszer szedésére sem. Persze ehhez előbb fel kell ismernünk a problémát, de mivel az interneten gyakran botolhatunk bele sok-sok fals információba a téma kapcsán, ezért nehéz megfelelő helyről tájékozódni.

Mi most ebben próbálunk meg segítséget nyújtani, így oldalunkon a következő témákról lehet egyelőre bővebben informálódni:

Diabétesz fajtái

A cukorbetegségnek alapesetben két típusát különíthetjük el egymástól. A ritkább és sokkal veszélyesebb az 1-es típusú diabétesz, aminek gyakran nincsenek előjelei, sok esetben még az életmód tekintetében is, így egészséges, sportos emberek is elkaphatják, hiszen egy autoimmun betegségről beszélünk, amihez nincs köze közvetlenül az életmódnak. Olyannyira nincs, hogy valóban kortól és nemtől függetlenül szinte bárkinél kialakulhat, és sok esetben ijesztő hirtelenséggel csap le áldozatára, ezáltal sokszor egyik napról a másikra alakul ki, és a folyamat sajnos visszafordíthatatlan, hiszen ilyenkor jelentős belső átalakulások történnek. Ennek köszönhetően a betegnek az életben maradáshoz szüksége van arra, hogy rendszeresen inzulint adagoljon magának, súlyosabb esetekben napjában akár több alkalommal is.a cukorbetegség előjelei

A 2-es típusú diabétesz ezzel szemben egy lényegesen lassabb lefolyású dolog, egy olyan elváltozás, amely jelentős mértékben összeegyeztethető az életmóddal. Ennek megfelelően a szervezetben ilyenkor is inzulinrezisztencia alakul ki, de a vérben annyira felhalmozódik a cukor mennyisége, hogy az akár kómás állapothoz, kezeletlenül halálhoz is vezethet. A probléma rendszerint lassan alakul ki, elősegíti az elhízás, az egészségtelen életmód és a mozgásszegény mindennapok, éppen ezért még az első tünetek megjelenése előtt nagyon fontos lehet, hogy meggátoljuk a kialakulást, és áttérjünk az egészséges életmódra mind az étkezés, mind a sport tekintetében. A 2-es típusú diabétesz mellett nem kell feltétlenül gyógyszert szedni, sokszor a diéta és az életmódváltás is elég az első néhány évben, de súlyosabb esetekben már csak gyógyszerrel lehet normalizálni az állapotot.

Cukorbetegség tünetei és jelei

A cukorbetegségnek kezdetben rendszerint egészen általános, később azonban – főként a kórkép ismeretében –a cukorbetegség tüneteinek bemutatása ábrákkal egészen jól elkülöníthető tünet együttesei vannak. Ennek megfelelően általános, hogy a cukorbetegség kezdetén a páciens fáradékonyabb, letörtebb, aluszékonyabb lesz, ami mellett erős és csillapíthatatlan szomjúság alakul ki, mely természetesen megnövekedett folyadékbevitellel párosul. Ezen felül felléphet még bőrszárasság, kellemetlen, ecetesnek és savanyúnak jellemezhető testszag és szájszag, valamint sápadtság. Emellett kiemelendő még többek között az is, hogy minél tovább halogatjuk az orvos felkeresését, annál súlyosabb tünetek jelentkeznek, ezáltal például jelentkezhet látásromlás is, ami később akár vaksággá is súlyosbodhat. Szintén a cukorbetegség tünetei, bár sokkal inkább jelei, hogy a sok cukor és az elégtelen keringés miatt a végtagok elkezdhetnek elhalni, a sebek lassabban gyógyulni, sőt az is előfordulhat, hogy egy sérülés egyáltalán nem gyógyul be, ami komoly problémát jelent már.

Persze a cukorbetegségnek nemcsak ennyire nyilvánvaló jelei vannak, hanem kevésbé általánosak is! Összességében ugyanis valahol a diabétesz egyik előjele és tünete az is, ha valaki súlyosan elhízott, szinte nem mozog semmit sem, vagy egészségtelenül táplálkozik, ezáltal rengeteg cukrot, szénhidrátot és zsírosat eszik, ami nem csak a szív- és érrendszeri problémáknak kedvez. Ez az étkezési stílus ugyanis sajnálatos módon a cukorbetegség kialakulását is elősegítheti!

Cukorbetegség szövődményei

szövődmények bemutatása fantomképenA cukorbetegség nemcsak azzal keserítheti meg az életünket, hogy szigorú diétát kell tartanunk mellette és gyógyszereznünk kell vele magunkat, hanem azzal is, hogy később nagyon súlyos szövődmények alakulhatnak ki mellette. A cukorbetegségnek kezeletlenül vagy nemtörődöm kezelés mellett vannak korai és kései tünetei is. A koraiak között rendszerint az inzulin szintjének problémája lép fel, így például ha kevés a cukor a szervezetben, akkor előfordulhat szomjazás, nagy mennyiségű folyadékfogyasztás és vizeletürítés, gyengeség, hányinger, hányás, görcsök, és hasi fájdalmak. Amennyiben az inzulin mennyisége túl sok, abban az esetben a fentiekkel ellentétben inkább ájulás, vagy ájulás-közeli állapot léphet fel szorongással, izzadással, izomremegéssel, szívdobogással, agresszióval

A cukorbetegség szövődményei azonban súlyosabbak is lehetnek, ezáltal később akár több szervre is kihatással vannak. Léteznek például a problémák, amelyek tönkreteszik a vesét, így a páciensnek dialízisre lehet szüksége, és mivel később károsodhatnak a szemidegek, ezáltal akár ideghártya leválás és vakság is felléphet, de az erek károsodásával végtagelhalás, végtagveszés is felléphet. Jellemző még a diabétesz esetén az idegrendszeri probléma, ezáltal károsodhatnak az érző és a mozgató idegek, de felléphetnek gyomor, bélrendszeri sőt urológiai panaszok is. A cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye a sebgyógyulási rendellenességekből és végtagvesztésből eredeztethető elhalálozás.

Cukorbeteg étrend és diéta

A cukorbetegség akár kezdeti-, akár előrehaladott stádiumban kerül megállapításra, nagyon fontos, hogy speciális étrend kerüljön kialakításra. A diéta szó azért helytelen, mert bár megvonásokkal jár együtt mindez, azonban inkább nevezhető egyfajta életmód- és étrendváltozásnak, aminek során továbbra is lehet majd nagyokat enni és inni, mindössze kisebb adagokban és alaposan megválogatva, hogy miből is mennyit. A cukorbeteg diéta ugyanis nem jár különösebb megvonással, ellenben alaposan kivonja az étrendünkből az egészségtelen szénhidrátokat – péksütemények, cukros üdítők és általános cukrok –, valamint a zsírt is, hogy helyüket a fehérjék, a fehér húsok, valamint az egészséges szénhidrátok, a sok zöldség és gyümölcs vegye át.szénhidrátok felszívódása táblázat

A cukorbeteg diéta bár nem az éhezésről szól, ellenben az alacsony kalóriamennyiség miatt így is várható mellette fogyás, ami rendkívül előnyös lehet a betegség lefolyásában és kezelésében is. Főként az enyhébb esetekben ugyanis előfordulhat, hogy valakinél a diéta betartásával és a rendszeres mozgással évekig elhúzható a rendszeres gyógyszerkezelés indítása, vagy akár javítható valamennyire a kialakult diabéteszes állapot. Ennyit jelent tehát az étrend, amit éppen ezért az orvosok ajánlása szerint érdemes lehet még az előtt megváltoztatni és egészséges útra terelni, mielőtt probléma alakulna ki.

 

Diabéteszhez kapcsolódó cikkeink