A cukorbetegség fajtái

A cukorbetegség fajtái

A cukorbetegség fajtái

A közhiedelemmel ellentétben a cukorbetegség soha nem egy önálló probléma, sokkal inkább több betegség egy gyűjtőnéven emlegetett csoportja, amelyek a végkifejletük tekintetében rendkívül sok hasonlóságot mutatnak fel, de lefolyásuk és kezelésük tekintetében, sőt még kialakulásuk kapcsán is nagyon sok különbség ismerhető fel. A cukorbetegség fajtái között tehát rendkívül fontos különbséget tenni, hogy a megfelelő állapotot kezeljétek.a cikk értékelése csilagokkalAz alábbiakban megismerheted a cukorbetegség típusainak három fő fajtáját, azok tüneteit és kialakulásának okait.


A cukorbetegségről

Az orvosi szaknyelv, sőt a köznyelv azonban egyáltalán nem használja a kifejezés többes számú alakját, így soha nem beszélünk cukorbetegségekről vagy diabéteszekről. Ez pedig nem véletlen, mert bár többes számban nem emlegetjük ezt a világszerte egyre több embert érintő problémát – egyes vélemények szerint hamarosan már népbetegségként tekinthetünk rá –, ellenben a diabétesznek több típusát – ezek a cukorbetegség fajtái – is megkülönböztethetjük egymástól, amelyek más eredettel bírnak ugyan, de következményei orvosi szempontból rendkívül hasonlóak.cukorbetegség típusai

A cukorbetegség három fő típusa

A cukorbetegségnek nagy általánosságban három fő típusát különböztethetjük meg egymástól.

A cukorbetegség fajtái:

  • 1-es típusú diabétesz,
  • 2-es típusú diabétesz,
  • terhességi cukorbetegség

Amennyiben valakinél cukorbetegség kerül megállapításra, akkor – néhány ritka kivételt leszámítva – az említett három típus valamelyikébe kerül, amit a kezelőorvos minden esetben pontosan közöl a beteggel. Ez azért különösen lényeges, mert a kezelést egyrészt mindig maga a beteg végzi – nyilván orvosi útmutatás alapján –, és a kezelés annak a függvénye, hogy a betegségnek melyik típusába tartozunk bele.

diabétesz fajták

Az 1-es típusú cukorbetegségről

Az 1-es típusú cukorbetegséget – mely ritkább, mint a 2-es típusú változat – minden esetben egy úgynevezett autoimmun problémának nevezzük. Az autoimmun betegségek akkor alakulnak ki az emberi szervezetben, amikor a test legfontosabb védekező rétege, avagy az immunrendszer már nem látja el eredeti feladatát, hanem éppen ellenkezőleg, inkább kifordul önmagából, és a szervezetre támad.

Melyik szervet támadja ez az autoimmun betegség?

A modern orvostudomány legalább ötven eltérő kórképet ismer azzal kapcsolatban, hogy a cukorbetegség ilyen esetben melyik szervet érinti az autoimmun folyamatok által. Ha 1-es típusú cukorbetegség alakul ki egy embernél, akkor az esetek jelentős többségében az immunrendszer a hasnyálmirigyet támadja meg, azon belül is az inzulin termeléséért orvos kémcsővel dolgozikfelelős úgynevezett béta sejteket, amelyeket beavatkozás nélkül teljes egészében képes megsemmisíteni. Emiatt a hasnyálmirigy inzulintermelése vagy teljes egészében ellehetetlenül, vagy túl keveset termel ahhoz, hogy az elegendő legyen a vércukorszint fenntartásához. Emiatt van az, hogy az 1-es típusú diabétesztől szenvedők napjában rendszerint többször adagolnak maguknak inzulint az orvos utasítása szerint.

Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulása

A tudomány bár rengeteg kísérletet folytatott a témában, egyelőre azonban még nem találtak magyarázatot arra, hogy az immunrendszer pontosan miért is támadja meg a hasnyálmirigy béta sejtjeit, de azt feltételezik, hogy az örökletes tényezők, tehát a gének éppen annyira nagy szerepet játszanak benne, mint a környezet, azon belül is főként a különféle vírusok. A legtöbb esetben egyébiránt gyerekeknél és fiatal felnőtteknél Az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásaalakul ki az 1-es típusú cukorbetegség, azonban erre nincs egyértelmű szabály, vagyis bármilyen korban kialakulhat. Nagy probléma egyébiránt, hogy ennél a diabétesz-típusnál az inzulint termelő sejtek nemcsak végleg, hanem rendkívüli tempóban képesek elpusztulni, ezáltal a betegség nagyon gyorsan jön, és kizárólag inzulinnal kezelhető.

 

A 2-es típusú cukorbetegségről

A cukorbetegség típusai közül 2-es típusú diabétesz leggyakrabban előforduló, ezáltal a statisztikák szerint a világon élő betegek mintegy 90-95 százaléka ettől szenved. A kialakulás hátterében a legtöbb esetben a túlsúly, a gének – avagy az öröklődés –, a mozgásszegény életmód, korábban jelentkező terhességi cukorbetegség, valamint a kor állnak, lévén az idősödő szervezet egyre nehezebben képes megbirkózni a problémával. Érdekesség, hogy vannak olyan népcsoportok, akiknél ez a típusú cukorbetegség sokkal gyakrabban alakul ki, mint másoknál. Sajnálatos módon a 2-es típusú diabétesz ma már úgy terjed, mint a járvány, így míg 1985-ben még „csak” 30 millió cukorbeteg élt a Földön, addig 2005-ben már 171 millió, és a számítások szerint 2025-re ez a szám meghaladhatja a 300 milliót is.cukorbetegek száma a világon diagramA 2-es típusú cukorbetegség felfedezésekor a hasnyálmirigy rendszerint még elegendő mennyiségű inzulint termel a szervezet számára, azonban egy jelenleg még a tudomány számára is ismeretlen okból kifolyólag az emberi test képtelenné válik arra, hogy hatékonyan felhasználja azt, ezáltal kialakul az inzulinrezisztencia jelensége.

Ez utóbbi akkor alakul ki, ha a sejtek részéről nincs megfelelő cukorfelvétel, vagyis a probléma nagyjából ugyanazt eredményezi majd, mint az 1-es típusúhasnyalmirigy cukorbetegségnél, tehát a glükóz egyszerűen felhalmozódik a vérben, és a szervezet képtelen hatékonyan felhasználni, ezáltal elesik az egyik legfontosabb és elsődleges energiaforrásától. A folyamat később súlyosbodik, és csökken a hasnyálmirigy által termelt inzulin mennyisége is, aminek az oka az, hogy egyfajta túlerőltetés jön létre a szervezeten belül, aminek következtében az inzulint termelő béta sejtek is lassú pusztulásnak indulnak.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulása

férfi megméri a hasátA 2-es típusú cukorbetegség kialakulása minden esetben egy folyamat része, vagyis nem történik annyira gyorsan, mint azt az 1-es típusnál tapasztalhatjuk. Mivel a szervezet energiafelhasználása rosszabbodik, ezért gyakori tünetei az állandó fáradtság, levertség, a lassabban gyógyuló sebek, a gyakori vizelés, az ebből is fakadó, rendkívüli mértékben megnövekedett folyadékigény, az állandó éhség, a fogyás, valamint a látás romlása. Ezek rendszerint nem egyszerre, hanem fokozatosan és folyamatosan jelentkeznek a szervezetben, sőt mi több, olyan is előfordulhat, hogy ezek közül egyik sem jelentkezik, csak egy rutinszűrés során derül fény arra, hogy probléma van. Érdekesség, hogy a 2-es típusú cukorbetegségtől szenvedők jelentős többsége kisebb-nagyobb mértékben szenved a túlsúlytól. Ha időben felfedezzük a problémát, a diabétesz ezen típusa lassítható, elkerülhetők a szövődmények, de ehhez nemcsak gyógyszerre, hanem drasztikus életmódváltásra is szükség van.

A terhességi cukorbetegségről

A terhességi cukorbetegség rendszerint a várandósság során, annak utolsó cukorbetegség fajtáiidőszakában jelentkezik. Érdekessége, hogy átmeneti probléma, ami szülés után magától megszűnik, ellenben a kezelés így is fontos a magzat és a kismama miatt egyaránt. Lényeges, hogy a terhességi cukorbetegség – ha elmúlik – előre jelezheti a 2-es típusú cukorbetegségre való hajlamot, éppen ezért fontos lesz majd a kismama részéről, hogy odafigyeléssel, szűrővizsgálatokkal és rendszeres mozgással megelőzze a bajt.

Mit kell tudni az inzulinrezisztenciáról?

A cukorbetegséget azért nem használják egyébiránt az orvosok sem többes számban, mert a hivatalos meghatározás szerint ez még nem betegség, hanem egy állapot, amikor az emberi szervezet képtelen arra, hogy önállóan fenntartsa a cukoranyagcsere egyensúlyát. Ennek a következménye nem más, minthogy a vérben túlzott mértékben megszaporodik a cukor, illetve pontosabban a glükóz mértéke, aminek hatására inzulinrezisztencia, avagy tartósan és kórosan magas vércukorszint alakul ki. Erre az állapotra használhatjuk helyesen a cukorbetegség kifejezést – vagy a vér cukorszintje az erekben régies szóhasználattal élve: cukorbajt, ami egyébként sokkal alaposabban kifejezi a probléma valódi okát, de valamiért a mindennapi szóhasználatban már csak a modern alakja maradt fenn. Mivel a cukorbetegség folyamán tapasztalt állapot – avagy a magas vércukorszint – a kiváltó októl teljesen függetlenül is minden esetben ugyanaz, ezért nem használjuk többes számban a cukorbetegségek kifejezést.


Ha szeretnél biztosra menni és meg szeretnéd vizsgáltatni magad vagy megelőzésképp szeretnél egy profin összerakott étrendet követni, hogy elkerüld a például a cukorbetegség jeleit, keres bizalommal a MoDiet nagy tapasztalattal rendelkező dietetikusát.

Kattints a képre további infóért!

modiet budapest