Egészséges táplálkozás szoptatáskor

Egészséges táplálkozás szoptatáskor

A babatervezés, a várandósság, a szülés, majd a szoptatás időszaka is mind a legkülönlegesebb és legmeghatározóbb időszakokhoz tartoznak a nők életében. Mindenki szeretné a kisbabájának a legjobbat biztosítani és szerencsére ma már jól tudjuk, hogy a csecsemőknek a legjobb, amit az első hónapokban kaphatnak, az az anyatej. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint az első hat hónapban a kizárólagos anyatejes táplálás ajánlott. A 6. hónaptól kezdhető meg a hozzátáplálás, de a baba 1 éves koráig még legalább a táplálék kétharmadának az anyatejnek kellene lennie. A WHO ajánlja a szoptatás folytatását legalább két éves korig. Tehát ha egy gyerek minimum két éves koráig szopizik, akkor az anyukának legalább két évig diétáznia kell? A táplálkozás szoptatáskor témakörben korszerű ajánlások vannak már.

egészséges táplálkozás terhesség alattTáplálkozás szoptatáskor, avagy mit ehetek, ha szoptatok?

Régen úgy tartották, hogy egy szoptatós anyának minél több szénhidrátot és zsírt tartalmazó ételt kell magához vennie, hiszen attól lesz elég teje és attól lesz „elég zsíros a teje”. Ezért voltak a szoptatós dajkák mindig kövéreknek ábrázolva a festményeken. Manapság már tudjuk, hogy nincsen „túl zsíros” vagy „túl vizes” tej. Az anyatej mindig a baba igényeihez igazodik és a lehető legjobb a csecsemőnek. Egy napon belül is változik a tápanyagtartalma: este zsírosabb a tej, kevesebb szopizással is hamarabb jóllakik a baba, reggel pedig vizesebb, szomjoltóbb az anyatej. Természetesen az édesanya által elfogyasztott ételek bejutnak a tejbe, így eljutnak a kisbabához is, ezért kell mégis kicsit jobban odafigyelni az étkezésre ebben az érzékeny időszakban. Érdemes egészségesen, kiegyensúlyozottan, vitamindúsan táplálkozni, de nem kell extrém sok szénhidrátot fogyasztani. A tejtermeléshez persze több energiára van szükség, így az ajánlott átlagos napi kalóriabevitel is kicsit több, mint a babavárás előtt. Amire mindenképpen érdemes odafigyelni, az a folyadékbevitel, hiszen ha nem iszik a szoptató anya elég folyadékot, akkor tényleg előfordulhat, hogy nem lesz elég teje. A várandósság alatt szedett terhesvitamin szedését ajánlatos a szoptatás idején is folytatni, hogy az édesanya szervezete se ürüljön ki a vitaminokból.

Mit nem ehetek szoptatáskor?

Anyáink, de főleg nagyanyáink korában még a szoptatás alatt nagyon sok mindent nem lehetett enni, hiszen úgyMit nem ehetek szoptatáskor tartották, hogy a tejbe átmenve hasfájást, puffadást okoz, vagy nem tesz jót a babának. Óva intettek a hüvelyesektől, a gombáktól, a káposztaféléktől, a karalábétól, a paradicsomtól, a karfioltól. Nem ajánlották a kávét, a szénsavas italokat, valamint a narancslevet és a csípős ételeket sem! Szerencsére ebben is a friss kutatási eredményekre támaszkodnak már az orvosok. Nyugodtan fogyasztható ezek közül bármi a szoptatás ideje alatt, ha figyeljük kisbabánk jelzéseit és reakcióit. Érdemes az első hetekben megfigyelni, hogy esetleg érzékeny-e valamire a gyerekünk. A kávé (és koffein) fogyasztásra viszont tényleg érdemes odafigyelni, hiszen a koffein átmegy a tejbe. De ha az édesanya már a várandósság alatt is napi szinten fogyasztott 1-2 csésze kávét, akkor a szoptatás időszaka alatt is nyugodtan megmaradhat ennél a szokásánál. Amit viszont tényleg tilos fogyasztani, az az alkohol és a kábítószerek. Ezek mindegyike megjelenik az anyatejben, károsítva a baba szervezetét is!

Szoptatós diéta

táplálkozás szoptatáskorVannak olyan kisbabák, akik már az anyatejen keresztül is érzékenyek például a tejfehérjére. Ez hamar megmutatkozik hasfájásban, hasmenésben, súlyosabb esetekben, véres székletben. Ha az édesanya megfelelő dietetikus szakemberhez fordul és a segítségével teljes tejmentes diétát tart, akkor a szoptatás nyugodtan folytatható bármeddig. Ehhez nagy körültekintés és pontosság, szükséges, tehát tényleg érdemes egy szakavatott segítségét kérni.

 

Szoptatós sörSzoptatós sör

Sok anyuka az alkoholmentes sör tejserkentő hatásáról számol be. A különböző sörkészítmények a maláta, árpa, búza tartalmuk miatt tényleg segíthetik a tejtermelést. Ha az édesanya kívánja a sört, akkor napi egy pohárral, vagy dobozzal nyugodtan fogyaszthat az alkoholmentes fajtákból, hiszen csak jó hatással lehet a szoptatás folyamatára. Persze ez csak kiegészítés, hiszen a legfontosabb a megfelelő tejtermeléshez a sok folyadék, a pihenés, a sok összebújás, bőrkontaktus, hordozás a babával és a baba igényeihez igazodó szoptatás! Ha mégis úgy érezzük, hogy nem elég a tej, akkor érdemes a szoptatási tanácsadón kívül dietetikussal is felvenni a kapcsolatot, aki nagyon sokat segíthet egy megfelelő étrend összeállításával.