Egy cukorbeteg napi étrendje

A legtöbb ember, ha meghallja a cukorbeteg szót, akkor rögtön az egészségtelen, túl sok cukros, lisztes ételeket okolja a kialakulásért. Ez azonban nem minden esetben igaz! A diabétesznek 3 típusát különböztetik meg az orvosok. Minden esetben teljesen egyéni kezelésre, személyre szabott étrendre és cukorbeteg étrend alkalmazására van szükség, melyet leghatékonyabban dietetikus tud összeállítani.vércukorszint mérés

A cukorbetegség fajtái

  1. Az 1-es típusú cukorbetegség egy autoimmun betegség, mely akkor következik be, amikor az immunrendszerben valami zavar keletkezik. Ebben az esetben a védekezőrendszer saját maga ellen fordul, elkezdi elpusztítani a saját sejtjeit, köztük az inzulint termelő sejteket is. Ennek következtében a szőlőcukrot egyáltalán nem, vagy nem megfelelően hasznosítja a szervezet. Ez súlyos probléma, hiszen a glükóz olyan a testnek, mint a benzin az autóknak. Üzemanyag nélkül egy idő után nem működik tovább. Ez a formája a cukorbetegségnek általában gyermekeknél, vagy egészen fiatal felnőtteknél fordul elő és nem okolható érte az egészségtelen táplálkozás.
  2. Annál inkább a kettes típusú diabétesznél! Itt minden esetben egy szerzett betegségről beszélünk, mely a helytelen táplálkozási és mozgási szokások miatt alakul ki. Ha a szervezet túlságosan leterhelt a sok cukor és finomított szénhidrát bevitele miatt, akkor sajnos hamar problémák alakulhatnak ki, például a vércukorszinttel.
  3. A harmadik típusa a cukorbetegségnek a terhességi diabétesz, mely a várandós édesanyákat érintheti.

A cukorbetegség fajtáiról bővebben ide kattintva olvashat.

Mit ehet egy cukorbeteg?paradicsom és teljes kiörlésű tészta

Ez nehéz és összetett kérdés, hiszen alapvetően minden cukorbeteg napi étrendje más és eltérő kezelése van, hogy a lehető legpontosabban tudják kontrollálni vércukorszintjét. Mindhárom típusú cukorbetegség esetén fontos, hogy a cukorbeteg étrend szinte teljes mértékben megegyezik az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozással. Ha erre figyel a beteg, akkor nagyban megkönnyíti betegsége kezelését, sőt: egy jól összeállított és megfelelően betartott diétával – enyhébb esetekben – akár még a gyógyszeres kezelést is kiválthatjuk.

Mikor ehet egy cukorbeteg?

A fenti kérdés mellett a legfontosabb az, hogy a diabéteszes minden napirendi pontja befolyásolja vércukorszintjét, így nem csak az étkezések megtervezése, de a mozgás és az aktivitással járó tevékenységekben is fontos a tudatosság. A testmozgás ugyanolyan fontos a kiegyensúlyozott vércukorszint eléréséhez, mint a megfelelő étrend. De ugyanilyen fontos, hogy ezt a három legfontosabb tényezőt – táplálkozás, mozgás, inzulin – összehangoljuk.

Cukorbeteg étrend ajánlás

cukorbeteg étrendNagy általánosságban elmondhatjuk, hogy a cukorbeteg diéta alkalmazóinak ajánlott a zöldségek nagyobb mennyiségben való fogyasztása, a zsírszegény fehérjék, a lassan felszívódó szénhidrátok, a rostok megfelelő bevitele. Valamint természetesen a cukrot vagy mézet tartalmazó ételek teljes mellőzése. Nagyon kell figyelni a továbbiakban a megfelelő folyadékfogyasztásra, ami legalább három liter nem cukros teát, vizet, üdítőt jelent. Amire a legtöbb ember nem gondol, az a gyümölcsök cukortartalma. Érdemes tájékozódni, hiszen nem minden gyümölcs mondható egészségesnek diéta alatt. Ilyen – magas cukortartalma miatt – a banán, szőlő, barack, füge és a szilva. Alacsony cukortartalmú gyümölcsök viszont a következők: áfonya, eper, málna, szeder, egres, alma. Ezeket – egyeztetve dietetikusunkkal – nyugodtan fogyaszthatjuk.

Mintaétrend – cukorbeteg napi étrendjecukorbeteg napi étrendje

  • Reggeli: citromos tea (cukor és méz nélkül!), 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér, 1 pár virsli, mustár, 1 db paradicsom
  • Tízórai: 3 db korpás keksz, 1 pohár kefir
  • Ebéd: barna rizs, grillcsirke, párolt zöldségek, céklasaláta, kávé
  • Uzsonna: 20 gramm dió, 1 db alma
  • Vacsora: 2 db főtt tojás, 1 db korpás zsömle, vaj, kígyóuborka

A mintaétrend követése előtt minden esetben egyeztessünk orvosunkkal illetve dietetikusunkkal, aki szakszerű, egyénre szabott tanácsaival nagyban megkönnyítheti kezelésünket!

Hol találok megbízható dietetikust?